Maulets Reus: Entrevista als portaveus de l'Assemblea de Maulets Reus

dimecres, 8 de setembre del 2010

Entrevista als portaveus de l'Assemblea de Maulets Reus

En aquesta edició especial del Punt de Mira, entrevistem a la Marina Sabater Miró i al Ramon Botet Vaca, portaveus de l’assemblea de Maulets, el jovent independentista revolucionari de Reus. En Ramon ha militat a diverses assemblees de Maulets i al nucli del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans de la Roviri i Virgili mentre que la Marina fa diversos mesos que va entrar a militar a la nostra assemblea.

1. Ens podríeu explicar què és exactament Maulets?
Som una organització que agrupa joves d’arreu dels Països Catalans amb inquietuds polítiques i socials que no es veuen representats en l'escenari polític actual. Maulets sorgeix de la necessitat del jovent per organitzar-se per tal de dur a terme una tasca revolucionària. Concretament, aquí a Reus, som una vintena de joves militants més una desena de col•laboradors.

2. En quines idees es base la tasca que Maulets vol dur a terme?
A Maulets s’hi apropa i s’hi organitza tot aquell jovent que busca l’emancipació de la classe treballadora dins d’uns Països Catalans lliures. Pensem que la societat ha de canviar de model estructural per passar dels interessos econòmics d’ara als interessos socials entenen així també un canvi en el model en defensa de la cultura i la llengua, el medi ambient, en defensa de les igualtats sexuals.

3. I això, com ho dueu a la pràctica?
Actualment organitzem campanyes treballant col•lectivament amb d’altres organitzacions per la reivindicació dels ideals esmentats anteriorment com ara el Correllengua, mobilitzacions a favor del repartiment equitatiu de la riquesa i el treball, accions per denunciar el consumisme de masses, actes a favor de la nostra cultura... sabem que som joves i les nostres accions estan limitades per l’edat i l’experiència, no obstant, intentem actuar en la mesura que ens és possible per la defensa dels nostres eixos ideològics i temàtics.

4. Com funciona aquesta organització?
Maulets és una organització que s’estructura a nivell nacional però que prioritza el treball a nivell local i comarcal, donant molta llibertat d’acció a cada assemblea per prioritzar la temàtica que consideri més important segons el seu context local. A l’hora de prendre decisions polítiques importants com organització nacional, es fan reunions on totes les assemblees han de dur la seva veu; és a dir, a tots els nivells Maulets és una organització assembleària. A més, Maulets, és una de les dues organitzacions juvenils que hi ha actualment dins del Moviment Català d’Alliberament Nacional, moviment que lluita per la independència dels Països Catalans i per la revolució social des de diversos fronts. Aquests fronts els veiem representats amb la lluita a les aules, duta a terme pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, o amb la lluita a les administracions, duta a terme per la Candidatura d’Unitat Popular.

5. Existeix algun forma de coordinació entre les diferents organitzacions de l’Esquerra Independentista?
Si, tan a nivell nacional com a nivell del Camp existeixen coordinadores. A nivell del Camp les assemblees, casals i col•lectius ens coordinem a través de l’Esquerra Independentista del Camp.

6. Com valoreu el panorama polític municipal?
Ja fa trenta anys que el govern municipal de Reus mostra un gran desig fervorós per la poltrona. El fet que des de la suposada transició cap a la democràcia hagi governat sempre el PSC i des de fa unes quantes legislatures el tripartit els inhabilita per realitzar una política transparent i democràtica. Exemple d’això és el fet que el Síndic de Greuges declarés ara fa uns mesos l’Ajuntament de Reus “ens no col•laborador”. Pensem que es necessària una renovació política i dels polítics. Cal un nou sistema de política municipal més democràtic i participatiu que prioritzi els ciutadans abans que els interessos econòmics.

7. I per acabar, quines van ser les vostres motivacions a l'hora d'entrar a Maulets?
M: Dia a dia es fa evident que la representació dels joves en aquesta societat cada vegada és més ínfima davant de les necessitats del sistema capitalista que precaritza tant com pot les possibilitats d’emancipació, d’estudi i de vida digne dels joves. Per altra banda veig com pel fet de ser dona se’m dóna un tracte diferent i volia formar-me per poder tenir una opinió crítica sobre la societat.
R: Des de xiquet vaig anar a un cau on em van ensenyar valors com la solidaritat, la justícia, el respecte entre les persones, l’estima vers la natura... això va fer que me n’adonés que al meu poble el creixement i l'especulació urbanística era un fet palpable; a poc a poc vaig adonar-me de que aquesta destrucció del medi era promoguda pels interessos de les grans empreses multinacionals. Davant d’aquesta evidència i del xoc que em suposà, vaig trobar una resposta lògica i natural organitzar-me amb el jovent del meu voltant per respondre a totes les agressions que dia a dia rebem pel sol fet de ser joves.